Četiri Dame, Jedan Show

Četiri dame… Marija MirkovićNataša MihajlovićJelena i Nevena Buča, članice su grupe The Frajle. Četiri vokala i dve akustične gitare ne mogu nikako dočarati šta The Frajle u stvari, jesu. Nastupi sa kojima osvajaju publiku od 2009. godine, njihova su posebnost koja ih izdvaja od ostalih izvođača na muzičkoj sceni i njima su privukle publiku različitih muzičkih usmerenja.

 … jedan show! The Frajle uspevaju ono što mnogima nikako nije polazilo za rukom – da tokom koncerata podjednako drže publiku napetom izvodeći numere koje stilski obuhvataju i čardaš, pop rok, ali i šansonjerske melodije. Ponekad se čine kao kabaretska družina, a svemu tome doprinosi njihova upečatljiva kostimografija, koja ih takođe čini bitno različitima od ostatka scene.

Izdanja… The Frajle su objavile četiri studijska albuma, od čega je prvi autorski materijal “Naš prvi album sa putovanja“ (izdanje: PGP Srbija i AquariusRecords Hrvatska) poznat po prvom singlu i spotu za pesmu “Ichliebedich” (objavljen u decembru 2010. godine). Spot “IchliebeDich” je kratkometražni film o ljubavi koji sadrži elemente kabarea. Takvu formu muzičkog video zapisa, struka je ocenila kao nesvakidašnje i potpuno drugačije osveženje na muzičkoj sceni regije. Drugi singl “Štiklice”, objavljen je početkom jula 2011. godine, a pesma “Fina”, osvojila je radio stanice i nagovestila veliki uspeh celokupnog albuma. Ista pesma je ekranizovana i potom je na MTV Top listi osvojila prvo mesto. U saradnji sa DJ Gramophonedzie, pesma “Pare vole me”, dobila je remix verziju i spot koji je takođedospeo na čelo MTV TOP liste, te zajedno sa spotom “Fina”, osvojio “MTV PlayAwards” 2014. godine.

Drugo izdanje EP “A strana ljubavi”, objavljeno je u proleće 2014. godine u saradnji sa istim izdavačima (PGP Srbija i AquariusRecords Hrvatska). Dvepesme sa ovog izdanja imale su zapažene video spotove: “Kad se ljubimo” i “Za kraj”. Ovim izdanjem, “The Frajle” su potvrdile da uspeh prvog albuma nikako nije bio slučajan. Na izdanju su sarađivale sa proverenim producentima kao što su Vojislav AralicaMagnificoAnte Gelo, čiji su pristupi dodatno osnažili vrednost projekta.

Treće izdanje “B strana ljubavi” je rezultat autorskog sazrevanja i iskustva koje je donelo vrlo zapaženo višegodišnje prisustvo na regionalnoj muzičkoj sceni.

Na albumu se nalazi pesma “Imala je lijepu rupicu na bradi”, koja je u izvođenju Frajli dobila novu, svežu i interesantnu interpretaciju. Autorska pesma “Sarajevo” je definitivno hit u kom je Sarajevo opevano i opisano kao grad u koji se svako uvek rado vraća. Najavni singl “Menjam dane”, je u vrlo kratkom roku postao hit leta. Obrada pesme “Vo kosi da ti spijam” je ceo region podsetila na posebnog čoveka Tošeta Proeskog koji je u originalu otpevao ovu atraktivnu pesmu. Na albumu se nalazi pesma “Luda za tobom”, a u verziji na francuskom jeziku gostuje svetski poznati gitaristički virtuoz Stochelo Rosenberg kog svet priznaje kao jednog od najvećih gitarista današnjice. Osim navedenih pesama, na albumu ima još autorskih pesama (“Tajna”“Zašto ljubav mora da se krije”“Moli me moli”), koje donose novo ruho Frajli, ali i zadržavaju ono po čemu su postale poznate, slušane na radio stanicama i omiljene velikom broju slušaoca u celom regionu.

Četvrti album “Ljubav na dar” je kolaž priča o ljubavi kao večitojinspiraciji – ljubavi koju svi tražimo kao u pesmi“Ljubav na dar”, romantičnoj ljubavi kao u pesmi“Pekar”, zauzetoj kao u “Ma daj lutko”odnosno“Ne idi”,ali i zavodljivoj kao što je to slučaj u pesmi“Kreni za mnom”. The Frajle su i ovog puta pokazale da se kao kompozitori i tekstopisci uspešnoigraju sa raznim temama na spontan, šeretski, ženski, ali i muški način.

Vanna se po prvi put kao autor pesme za druge (“Ne idi”) pojavljuje upravo na ovom albumu, a numeru koju je napisala slobodno možemo definisati kao “frajlovsku”.

Među autorima, na albumu se pojavljuju i Alka Vuica, Leo i Vladimir Uzelac. 

Šest producenata na ovom albumu uzima producentsku palicu i to su Vojislav Aralica, Nikša Bratoš, Ante Gelo, Fedor Boić, D. Brnas Fudo i Filip Gjud. 

Pored odličnih autorskih pesama, The Frajle su izvrsne i u obradama. Na ovom albumu, publika ima priliku da čuje još jednog Runjića, odnosno pesmu“Dva zrna groždja” (Magazin) u potpuno novom ruhu, ali i hit iz 80-ih pod nazivom “Zemlja pleše” (Videosex).

Koncerti i nagrade... The Frajle već godinama nastupaju po celomregionu i podjednako su osvojile srca publike u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Među njihovim zapaženim nastupima u proteklom periodu bili su koncerti u SAD, Austriji, Belgiji, Holandiji, Mađarskoj, Kanadi, Francuskoj i drugim zemljama. Pored koncerata na trgovima i u pozorišnim dvoranama, The Frajle se mogu pohvaliti i koncertima na neobičnim mestima: u avionu na 10.000 metara, u Evropskom parlamentu u Briselu, bolnici, manastiru, dečijem vrtiću, izlogu, itd.

Osvojile su brojne nagrade među kojima su dve MTV nagrade (MTV GoldAward) za spot “Fina” i spot  “Pare vole me”-remix DJ Gramophondzie,Oskar popularnosti za najprodavaniji album”“Oskar popularnosti za najbolju pop grupu”“Runjićev galeb” za doprinos u muzici, “NAXI Radio nagradu za najslušaniju pesmu”“Zlatna Bubamara za balkansku grupu godine”, nagrada „GoodFeeling”, zatim, “Hello nagrada za humanost”, ”Naxizvezda za koncert godine 2017” i još niz različitih nagrada i priznanja od strane publike, medija, kolega i kritičara.

Srce… The Frajle se redovno odazivaju na humanitarne koncerte i događaje, pa su svojim angažmanom pomogle uspešnost brojnih humanitarnih projekata duž regiona. Aktivno učestvuju u dva velika humanitarna projekta, u Hrvatskoj za Udrugu„Sve za nju“ – podrška ženama obolelim od raka dojke, zatim, u Srbiji za “Pokret za ženska košarka – Marina Maljković” – koja pomaže razvoj i obrazovanje mladih sportista. Uvek su svim srcem raspoložene za pomoć onima kojima je potrebno, a među brojnim humanitarnim koncertima posebno se ističu: Koncert za decuobolelu od Batenove bolesti, akcija “Očistimo Srbiju”“Festival ženskog sporta”“Projekat pomoći deci sa Kosova”Humanitarni koncert u muzičkoj školi u Somboru„Petar Konjović“, akcija „Devojka koja voli život“koncert za decuobolelu od raka “Nurdor”akcija drogerije “DM” za  centar “Živeti uspravno” , za fondaciju “Fondacija Nataša Kovačević” kaoi“Sportske igre mladih”.